^Oldal tetejére

Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7

Kutyaiskolánk állatorvosa

Dr. Prohászka Márta
Elérhetőségek:
Mobil:06-30/9574-979
TEL/FAX: 33/440-198
Rendelő:
2510 Dorog, Bécsi út 79.

WEBOLDAL

Vizsgaszabályzatok

ÚTMUTATÓ az FCI vizsgák lebonyolításához:

FCI - Vizsgaszabályzatok 2012

 

HPO, BH, Nemzetközi Mondioring Szabályzat 1-3:

MEOE Vizsgaszabályzat gyűjtemény

  

FCI Agility Szabályzatok:

FCI Agility Szabályzat magyar nyelven

 

Hirdetés

A cél: a német juhászkutya

Szerző: Amnon Ben Izhak

 

Ha egy rövid pillantást vetünk erre a fajtára azt láthatjuk, hogy napjaink német juhászkutyája teljesen eltér attól a német juhászkutyától melyet a Max von Stephanitz kapitány a fajta megálmodója elképzelt. Ez a kutyafajta lassan elveszíti az első számú szolgálati kutya pozícióját a világban, pedig egy stabil, megbízható fajta.

Számtalan egyede szenved a fajtán belül különféle egészségügyi ,ortopédai, vagy bőr problémáktól. Nagyon sok egyednek vannak wesen-idegrendszer, a kutya viselkedése- problémái, például az idegesség, a félelem, a mentális stabilitás hiánya, sok közölük nem képes ma már igazi munkakutyaként funkcionálni.

Az egészséges és intelligens németjuhász, mely korrekt ortopédiai felépitésű és temperamantumos vérmérsékletű, ahogy azt a fajta létrehozója megálmodta, el fog tűnni az elkövetkező évek során mintha sosem létezett volna. Más szavakkal: ha nem teszünk azonnali lépéseket a fajta "megmentése" érdekében, a jövő generációi már nem fogják tudni elképzelni sem, hogy hogyan működött és szolgálta a különféle feladok végrehajtásával az embert a németjuhász. A fajta végzete ugyanaz mint sok más fajta végzete, amelyek eltorzultak az FCI standard és kutyakiállitások divatja miatt, mint például az angol bulldog mely egy középtermetű kutyából, mely képes volt ugrani és futni, egy olyan kutyává torzult mely alig képes mozogni és rengeteg egészségügyi és idegrendszeri problémától szenved. Napjaink másik példája a bernáthegyi, mely alig tudja önmagát "megmenteni", nemhogy másokat. E fajta tenyésztése az óriás termet és méretek börtönébe zárta magát, nem szelektált a kutya karakterére, mint ahogy azt a mentőkutyaként használhatóság megkövetelte volna és ma már nagyon nehéz mentőmunkára fogható bernáthegyit találni.

Ha ellátogatsz a Svájci Nemzeti Múzeumba és megtekinted a kitömött "Bari"-t a legendás bernáthegyi kutyát, mely sok sok életet mentett meg, alapos eltérést fogsz tapasztalni az ő felépitése és az FCI által megkövetelt mai bernáthegyi felépitése között.

Hány vadászkutya fajta használható ma ténylegesen vadászatra? A fajták nagy többségénél, például bordói dog, bullmastiff stb., azt vehetjük észre hogy nincs tényleges kapcsolat a tenyésztési irodalomban leírt kutya, annak karaktere, célja és a között a teremtmény között mely az otthonunkban él. Nem kellene megkérdezned magad hogy hogyan lehet az, hogy nehéz olyan kutyát találni mely pontosan reprezentálná a fajtáját a karakter és a használhatósági funkciót illetően?

A probléma forrása napjaink kynológiai divatja, mely a megszállottan a kiállitási kutyára fókuszál, amit különféle szervezetek képviselnek, mint például az FCI, AKC és a hasonló szervezetek, melyek hozzájárulnak a következő tényekhez:
genetikai bázis beszűkitése, a vérvonalak frissitésének hiánya, inkorrekt szelekció, és a kiállitások divatja. Emellett ott a tenyésztés melynek egyetlen célja a profit. Léteznek tenyésztési felügyelők és emberek magas beosztásban szervezeteknél, és olyanok, akik kulcspozícióban vannak professzionális szervezetekben, de sajnos ezeknek az embereknek hiányos a tudásuk a genetikában, a vérmérséklet (wesen) megítélésében és megfelelő szelekció tekintetében. Így a fajta standardját helytelenül értelmezik pedig éppen ők dolgoznak bíróként, továbbá tenyésztési, nevelési és kiképezési tanácsadóként. Még rosszabb hogy ezek az emberek együtt adnak keretet egy elméletnek mely szerintem alapjaiban rossz.

Nézzük meg hány Nemzeti/Nemzetközi Champion cimet birtokló kutya, tudja hűségesen reprezántálni a fajtáját karakter, egészség és egészséges felépítés tekintetében? Biztos vagyok benne hogy a végeredmény mindenkit meglepne. Különféle klubbok működnek FCI standardokon melyek büszkék a karakter szelekciójukra például a ZTP, a Koerung, Israel MHG (tenyésszemle) és így tovább, de minden igazi hozzáértő szemében nevetségessé válnak, amikor az látja hogy a wésen hogyan van TÉNYLEGESEN tesztelve ezeken a rendezvényeken.

 

Az elmúlt száz évben sok fajtajellegzetesség lett kiirtva teljesen. A tulajdonságok és a fajta eredeti céljának elvesztése, a kudarc, hogy a fajta eredeti funkcióit megtartsák a jövő generációinak, egy erősen felelőtlen, és rettentően bosszantó és szomorú tény.
Az igazi kutyabarátnak meg kell tenni mindent, ami lehetséges hogy megőrizzék a fajta eredeti célját. Nem szabad elfelejtenünk hogy a kutya volt mindig is a legigazabb és leghűségesebb barátunk és ennek a csodálatos állatnak temperamentuma, karaktere épitette ki a kapcsolatot ember és kutya között keresztül az emberiség történelmén. Ebben a cikkben nem fogok foglalkozni más fajtákkal, csak a német juhászkutyával melyet nevelek, kiképzek és kutatok 15 éve, 30 év kiképzési, szolgálati kutya kiválasztási tapasztalatával.

Napjaink érvényes FCI standardja ügető kutyának irja le a németjuhászt a tenyésztés súlyát erre a faktorra helyezve. Ez egy jelentős változás az eredeti célhoz képest melyszerint a németjuhász az elsőszámú és minden más fajta felett álló munkakutya. Véleményem szerint ez a változás vezetett a fajta romlásához.

Úgy tűnik Max von Stephanitz előre látta a közelgő veszélyt amikor ezt mondta:

“Tedd meg értem: tedd biztossá hogy a juhászkutyám munkakutya maradjon, mert én az életemet tettem rá, hogy ezt a célt elérjem."

Véleményem szerint az FCI és az SV (a Németjuhász Klub Németországban) okozza a fajta jellegzetességeinek eltűnését. Különféle tesztek mögé bújnak mint a Schutzhund, az IPO és mások munka cimeket adományozva. Sok jó németjuhász tenyésztő esik ebbe a csapdába és tenyészt kutyákat csak és kizárólag ezen céloknak. A Schutzhund, IPO és más efféle vizsgák nem munkaalkalmassági tesztek! Nem feltétlenül az elért munkavizsgák testesítik meg egy kutya igazi karakterét.

A Schutzhundban, IPOban és más efféle teszteknél a kutya és a kutyavezető végrehajt előre ismert gyakorlatokat, steril körülmények között. Például a Schutzhundban a védekező teszt nem az igazi védekezés tesztje, mert nem teszteli a kutya képességeit valósághű körülmények között. Ez egy gyakorlat és egy szituáció, ami a kutyának már megszokottá vált a hónapokon keresztül történő gyakorlások alatt. Ezenkivül a kutya igazi irányithatósága amikor a felvezető nincs támadásnak kitéve, nincs vizsgálva ( egy igazi védőkutyának nem szabad támadnia addig amig a kutyavezető nincs megtámadva, vagy a kutyavezető nem ad erre parancsot). A Schutzhund védekező teszt “tárgya” valójában egy célpont aki együttműködik a kutyával. Tovább folytatva ezek a “védő gyakorlatok” zárt pályákon kerülnek megrendezésre -futballpályák és hasonlók- a kutya stabilitása változatos feltételek és környezeti körülmények között megint csak nem kerül tesztelésre.

A bátorságpróba az, ami az effajta rendezvényeken a legjobban megmutatja –de sajnos csak a legrosszabb- kutyákat. Azt kell hogy mondjam, hogy egy viszonylag gyenge képességű kutya is képes teljesiteni a feladatot, ha tapasztalt kiképző épitette fel munkáját és nem vétett hibát kiképzése közben.

A Schutzhund és az IPO jelentősége eltúlzott: steril körülmények között vannak előre jól ismert feladataik végrehajtva zavaró körülmények nélkül. A nyomkövetés ágazat szintén nem reális: a nyom fektetés nem természetes, a kutya túlzottan lassan nyomkövet, igy nem tud végrehajtani igazi kereső munkát. Szeretném kihangsúlyozni, nem vagyok a Schutzhund, IPO és hasonló szabályzatokra épülő kutyasport ellen. Én azokkal nem értek egyet akik azt állítják, hogy a Schutzhund a munkakutyák és/vagy a védőkutyák tesztje. Ezek a tesztek nem mutatják a következőket:

1. A kutya mentális stabilitása stresszes környezetben

2. Védekező képesség

3. Engedelmesség életszerű körülmény között

4. Összetett szimatmunka

5. Bátorság

6. Lojalitás

7. Az ismeretlen szituációk kezelésének képessége

Mint mondtam a vizsgák, mint Schutzhund,IPO és hasonlók nem adnak lehetőséget a kutya igazi karakterének vizsgálatára, arra hogy hogyan kezelik az életszerű szituációkat, illetve hogyan változik munkavégző képessége az őt körülvevő környezet hatásásra (idősek, gyerekek vagy más állatok).
Azt állitani hogy a Schutzhund 3 cím birtokos kutya munkakutya, olyan,
mintha egy fügefalevél mögé rejtőző emberre azt mondanánk, hogy lovagi fegyverzetet öltött.

Azt akarom ezzel mondani hogy azok a tenyészetek melyek Schutzhund, IPO vizsgák végeredményére épitenek, egyáltalán nem munkaképességre tenyésztenek. Még rosszabb az az eltorzult állat amit küllemvonalú németjuhász kutyának neveznek, külső jegyek alapján tenyésztenek: egy kutya púpos háttal, nyúl lábakkal és hosszú elnyújtott farral, mely majdnem a földet érinti. Sok küllemkutya kompletten elveszitette temperamentumos karakterét, korrekt felépitését, egészségügyi szempontból jó megélhetési forrást biztosít az állatorvosoknak.

Véleményem szerint teljesen elfogadhatatlan ezeket a kutyákat németjuhász kutyának nevezni. Ezen a ponton az olvasó kétségtelenül megkérdezheti: “akkor miért vált a kutya háta és fara ilyen torzzá és ennek ellenére miért tenyésztik ezt olyan sokan?"

Itt válik világossá, ez a torzulás adja a kutyának a hosszú lépéshossz lehetőségét, mely a kutya mozgását szinte levegőben úszássá teszi. Ki kell hangsúlyoznom ez a felépités természtellenes, sok küllemkutya szenved ezmiatt fizikai és mentális hiányosságoktól, mert a tenyésztés egyedül az ügetésen alapszik , minden más érdektelen szemponttá vált.
Vannak kutyák ezen küllem vonalakból, melyeknek Schutzhund 3, stb. minősitése van ez megint egy további példa arra, hogy miért nem segitik ezek a vizsgák a fajta nemesítését.
Rossz érzés hangsúlyozni sok németjuhász az emlitett vonalakból nem alkalmas munka teljesitményre, és közölük soknak nagyon gyenge idegrendszere van. Nemrég tudomást szereztem Szlovák és Cseh tenyésztőkről (akik a múltban korrekt felépitésű németjuhászokat tenyésztettek), de ma már próbálják a csapottabb fart, a hosszabb ágyékvonalat és az iveltebb hátvonalat elérni kutyáik küllemében. Nemegyszer láttam Cseh és Szlovák munkakutyákról képeket ahol világosan látszik hogy a felvezető megpróbálja a fart lenyomni a csapottab far érdekében. Ez pont olyan mintha valaki úgy akarná az autóját eladni hogy kiemelné annak hibáit. E cikk segitségével szeretnék a Cseh és a Szlovák tenyésztőkhöz fordulni és nem utolsósorban a Kelet-Németekhez: A múltban csodálatos kutyákat tenyésztettetek, kutyákat, melyeket a világ minden tájára megvásároltak, pontosan azért, mert eltértek a Nyugat-Német tipusú kutyáktól. Nehezen tudom megérteni, miért döntöttetek úgy, hogy eltékozoljátok a minőséget és az egyediséget, mely híressé tette kutyáitokat. Sajnos, pillanatnyilag lépésről lépésre elveszítitek ezt a minőséget. Hagyjátok abba a fajta degenerálását és tenyésszetek kutyákat melyek nem felelnek meg az FCI standardnak!

Biztos vagyok a tényben hogy sokan osztoznak velem a német juhászkutya végzete feletti aggodalmamban, és mostanáig nem volt alternativájuk.

Amikor a tenyésztés célja a német juhászkutya esetében a Schutzhund, IPO stb, vagy még rosszabb esetben a kutyakiállítás sosem fogjuk elérni az igazi és korrekt német juhászkutyát az igazi munkakutyát, mely egy személyben családi kutya is. Az FCI és az SV teljesen elhagyták a fajta alapítója által kijelölt utat és nem fókuszálnak a tenyésztésben a fókusz nem a munkán és az egészségen van és ezmiatt vannak németjuhász tenyésztők akik felhagynak a fajta tenyésztésével és más fajtákat választanak. Egy újabb ok ami miatt igazán nehéz és bonyolult dolog minőségi németjuhászt találni.

A tenyésztési szelekció fókuszában a kutya vizsgálatának kellene lennie és nem a felvezető/ kutya képzettségének vizsgálatának. Egy igazi vérmérséklet teszt lenne a cél melyet sem a kutya sem a felvezető nem ismer előre. Egy ilyen teszt a kutya temperamentumát vizsgálná sokféle ingerrel és sokféle szituációban a kutya karakterére fókuszálva responses and drives of the dog.

A karakter, egészség és alkalmasság vizsgákat - ahogyan az SV és más FCI tag németjuhász klubok, kivitelezik - olyan felületes módon hajtják végre, hogy nem szolgáltatnak megfelelő információt a kutya igazi karakteréről.
Továbbá, ezek a tesztek nélkülözik azt a "nyelvezetet" amely a kutya karakterét és alkalmazkodását jellemezné (írná le), így aztán nem sok lehetőség van az értelmezésre abból az információból, amit megadnak.

Például az Izraeli Németjuhász Klub mely tagja az Izraeli Kennel Klubnak (mely FCI tag) a tenyésztési főfelügyelője egy olyan személy, akinek semmi gyakorlata nincs a kutyakiképzésben vagy a kutya viselkedésének megítélésében. A kutya birálva van a kiállításokon és ingerszegény környezetben a biró megfigyeli a kutyát mozgásban és állásban, érdeklődik a kutya súlya iránt (mérleg nincs!) elsüt egy startpisztolyt és ezzel be is fejeződött a német juhászkutya tenyészalkalmassági vizsgálata az Izraeli Németjuhász Klubnál.

Más országokban a segéd védőkart húz (mely a kutya számára zsákmányként szolgál) és végrehajt egy egyszerű feladatot mely a kutya számára előre ismert. Ebben a gyakorlatban a kutya tesztelve van bátorság, keménység, és kitartás szempontjából és igy tovább. A kutyának meg kell fognia a kart ezután jön az ítélet: parancsra ereszt/parancsra nem ereszt. 15 lépés távolságból start pisztoly lövés és feljegyzik a reakciót. Muszáj hangsúlyoznom ez nem reakció a lövésre, hanem reakció a zajra! Az a kutya amelyik parancsra nem ereszt rossz kutya? Nem lehet hogy az, aki az örző-védő munkáját felépítette, rosszul végezte a dolgát? (És tulajdonképpen mit vizsgálunk itt most? Egy képzettségi szintet vagy a kutya temperamentumát?)

Ha nem lesz egy azonnali és drámai változás a standard értelmezésében és a tenyésszemlékben, munkavizsgákban, a címek odaítélésében, a német juhászkutya tenyésztésének lényegében ez a bámulatos fajta eltűnik mintha sosem létezett volna. Ha a helyes célt meghatároztuk then in the end it will be achieved. De ha a cél nem helyes a vágyott cél sosem lesz elérve. Alárhogy is azonnali változás szükséges a németjuhász megmentése érdekében.

Mielőtt megadnám a megoldást,hadd emlitsek meg néhány fontos problémát:

1. Nagyon nehéz -ha nem egyenesen lehetetlen- németjuhászokat találni melyek teljesen megfelelnek a az új követelményeknek és e mellett egészségesek és intelligensek.
2. A németjuhász fajtastandardja és a tenyésztésének lényege, mely az FCI követelményekre épül, letért az ezen kutyák tenyésztésének igazi céljához vezető útról.
3. Az SV eltér a fajta alapítója által kijelölt útról és sok kutyát nem lehetne “német juhászkutyának” hívni a fajta alapítójának Max von Stephanitznak az eredeti definiciója szerint.
4. Tenyésztés Schutzhund és/vagy IPO eredményekre alapozva totális hiba, nem munkára tenyésztés.
5. Címek melyeket a kutyáknak adományoznak nem reprezentálják korrekten a tenyésztést mind temperamentum mind felépítés szempontjából.
6. Ortopédiai problémák (csipő, stb)
7. Betegségek mint hemophilia, bőr problémák, stb
8. Tenyésszemléken nem vizsgálják a kutya temperamentumát, egészségi állapotát
9. Sok wesen probléma a küllem tenyészetekben és az Schutzhund, IPO eredmények alapján tenyésztett kutyáknál

Felkészültem arra, hogy cikkem haragot fog szülni bizonyos körökben de biztos vagyok benne, hogy akik felismerték a németjuhász, mint kutya fajta fontosságát egyet fognak érteni velem. Mint mondtam cselekednünk kell alehető leggyorsabban mielőtt túl késő lenne és ezért alapitottam meg a Nemzetközi Munka Németjuhászkutya Klubbot (International Working German Sherpherd Dog Club, IWGSDC) . Létrehoztam egy új standardot a fajtának. Kidolgozás alatt vannak: szelekciós tetsztek, tenyésztési előírások, munkavizsgák, munkacimek, a klub szerkezeti felépitése.

A klub céljai:

1. Olyan németjuhász kutyákat tenyészteni melyek kimagaslóak wesen, egészség valamint teljesitmény szempontjából.

2. Előmozditani és bátorítani a munkát a németjuhász kutyákkal.

3. Bátorítani privát tulajdonosokat arra hogy, dolgozzanak németjuhszaikkal

4. Korrekt, megbizható, becsületes kynológiát oktatni.

5. Megteremteni egy egységes nemzetközi bírálati nyelvet mely a wesen és fizikai felépítésre vonatkozik. Tervezek egy osztályzási rendszert a karakterre és az ösztönökre vonatkozóan, mely and a scale to describe the degrees precisely.

6. A fajta vérvonalainak frissitése.

7. Versenyek


8. Egységes törzskönyv

9. Nemzetközi összefogás a fajta népszerűsitésének érdekében

Amatőrök és profik, ha egyetértetek véleményemmel és részt szeretnétek venni az utóbbi száz év legjelentősebb kynológiai folyamatában- arra kérlek csatlakozzatok!

Tenyésztők, kiképzők, birók, akik aktivak vagy már nem aktivak mert nem értettek egyet az FCI, AKC, SV stb, szervezetek álláspontjával, szolgálati kutyaezetők, szolgálati kutyák kiképzői, csoportok akik érdekeltek klub alapitásban a Nemzetközi Munka Németjuhász Klub szabályainak
megfelelően, gyertek vegyetek részt a német juhászkutya megőrzésében!

www.iwgsdc.org
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Megígérjük, hogy bárkinek válaszolunk, aki egyetért a gondolatainkkal, véleményünkkel és segítségére lenne a mi generációnknak és a jövő generációjának.
Kérlek légy türelmes, rengeteg kérés érkezett már hozzánk.

Fordította: Simon József

COPYRIGT © 2013 www.dorogikutyaiskola.hu