^Oldal tetejére

Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7

Kutyaiskolánk állatorvosa

Dr. Prohászka Márta
Elérhetőségek:
Mobil:06-30/9574-979
TEL/FAX: 33/440-198
Rendelő:
2510 Dorog, Bécsi út 79.

WEBOLDAL

Vizsgaszabályzatok

ÚTMUTATÓ az FCI vizsgák lebonyolításához:

FCI - Vizsgaszabályzatok 2012

 

HPO, BH, Nemzetközi Mondioring Szabályzat 1-3:

MEOE Vizsgaszabályzat gyűjtemény

  

FCI Agility Szabályzatok:

FCI Agility Szabályzat magyar nyelven

 

Hirdetés

A cikk eredetije:

 

http://www.schutzhund-training.net/interviews/bartbellon.html

 

Riport Bart Bellon-nal

 

Riporter: Tenyésztesz kutyákat?

BB: Nem. Csak képzem őket.

R: Hány kutyád van most?

BB: 2 kanom van: apa és fia. Az idősebbik kan 3 éves.

R: Versenyzel vele?

BB: Igen. Nemrégiben értem el 392 pontot vele a 400-ból. Ez egy nagyon erőteljes kutya.

R: Wow! Az egy szuper pont, amit elértetek. 1992-ben megnyerted a bajnokságot Flip-bel. Ez egy jobb kutya?

BB: Igen. Ez eddigi életem legjobb kutyája. Ő fiatalabb kora óta nálam van, mint Flip. 8 hetes volt, mikor hozzám került. Előnyben részesítem, hogy a kutya kölyökkora óta velem legyen, és akkor kezdjem el vele a munkát.

R: Melyik korban kezded el a kölyök képzését? Fogást, engedelmest?

BB: 6 vagy 7 hetes korában kezdem. Nem fogás tréninggel kezdek, hanem felépíteni a kutyában az apportosságot (vágyat a visszahozásra), az üldözés intenzitását, és a szenvedélyt, hogy használni akarják a szájukat. Azt a kutyát szeretem, amelyiknek nagyon magas a motivációs szintje a zsákmányszerzésre. 3 hónapos korban kezdem el az engedelmest: ül, fekszik, behívás.

R: Szocializálod a kölyköt emberek között?

BB: Nem. Az autóval csak kimegyünk a pályára. Ha egy kutya jó, akkor nem kell mennie mindenféle helyre, de ha fél, akkor picivel jobbá teheted így, de soha nem tudod megváltoztatni a tényt, hogy a kutya fél. Az a kutya nem nekem való.

R: Hogyan választasz kölyköt?

BB: Mikor meglátogatom az almot, akkor csak a kanokat figyelem, és csak azokat a kölyköket kezdem figyelni, amelyiken látom, hogy kíváncsi. Azok üldözni akarnak, és akarják használni a szájukat (harapdálnak). Eldobok valamit, például egy kulcscsomót, és a jók el fognak menni érte, és megfogják. Nem feltétlenül szükséges, hogy visszahozzák, de megszerzik. Akkor fogok egy nagyon puha juta kart, és hagyom, hogy harapdálják.

R: Mikor kezded el a kölyökkel a komoly képzést?

BB: Apportosat játszom velük még fiatal korukban. Ezt az időszakot a "megfigyelős időszaknak" nevezem. (6 hetestől körülbelül 4 hónapos koráig, amikor elkezdődik a fogváltás) Fogváltás alatt semmit nem kérek / várok el a kölyöktől. Fogváltás után kezdem el az "orientációs (iránymegmutatós) időszakot. (körülbelül 6 hónapos kortól 1 éves koráig)

a korai fogásokat puha karon adom a fiatal kutyának úgy, hogy én közben biciklizem. Odaadom neki a kart, és hagyom, hogy a fiatal kutya vigye a kart, és húzzon engem. Nagyon fontos, hogy a kutya meg tanuljon az orrán keresztül levegőt venni, úgy hogy tele a pofája. A kutyák egy része nem tudja ezt megcsinálni.

Egy év után elkezdem a tréninget változók nélkül. (változtatások?) Ezt nevezem a "meghatározós (determinációs) időszaknak". A kutyának csak 1 opciója van, és ekkor tanulja meg, mit tegyen. Később bevezetem a változókat (változtatásokat?), amik választási lehetőségek a kutyának. Ha rosszat választ, akkor használom az elektromos nyakörvet alacsony fokon, hogy abba a választási irányba tereljem, amit én akarok.

R: Használsz élelmet engedelmes képzésben a fiatal kutyáknál?

BB: Nem, soha. Utálok jutalomfalatot használni. Azt akarom, hogy a kutya nekem (értem) akarjon dolgozni, ne a kajáért. A labda, vagy a huzakodás hasznos lehet motiválásra, de csak kevés. Ha túl sokat használod, akkor a kutya kizárólag a labdáért dolgozik, és azt a kapcsolatotok szenvedi meg.

Emellett pedig még az is fontos szempont, hogy a kutyák nem tanulnak valami jól, ha nagyon magas a drive (túltöltöttek). Azt akarom, hogy a kutya alávesse magát az akaratomnak a tanítási fázis alatt, utána pedig vissza fel tudom építeni motivációval

R: És hogyan kezded az engedelmest? Elektromos nyakörvvel?

BB: Igen. Például lábnál követéssel. A fiatal kutyát pórázra veszem, ami nincs hozzákötve az elektromoshoz, és apró korrekcióval kezdem, amikor eltávolodik tőlem, amikor pedig reagál, akkor kezdem el az elektromos nyakörvvel nagyon alacsony szinten. Néha meg kell mutatni neki a nyakörv erejét egy kicsivel magasabb szinten, és utána vissza lehet menni nagyon alacsony szintre. Nagyon hamar meg tudok tanítani gyakorlatokat az elektromos nyakörvvel. Az ültetést, állítást, fektetést 5 perc alatt meg tudom tanítani a kutyának.

10 évvel ezelőtt csak büntetésre használtuk a nyakörvet. Mostanra meg tanultuk úgy használni, hogy motiváljuk a kutyát.

R: Edzed a kutyáidat a sport munkára?

BB: Igen, nagyon is. Húzatom magam a kutyával biciklin 2 km-en át, úgy hogy közben mindig cipel valamit a szájában (kar stb..), hogy közben az orrán keresztül vegye a levegőt. Ezután dinamikus labdajáték következik, és amikor elfáradt, akkor ugattatom. Ha nem ugat, akkor használom a nyakörvet alacsony fokozaton, hogy ugasson. Megtanulja "kikapcsolni" a nyakörvet az ugatásával, ezután meg kell állnia az ugatással, amikor mondom neki. Képesnek kell lenni elkezdeni és abbahagyni az ugatást vezényszóra.

R: úsztatod a kutyáidat?

BB: Nem. Nincs hozzáférésem egy jó úsztatóhelyhez, de nagyon jó erősítésnek tartom.

R: Van valami vérvonal, amelyiket preferálod? Valaki tenyésztő, amelyik ilyen típusú kutyát csinál?

BB: Nem. Mindig az egyedi párosítást nézem. Minden tenyésztőnek van néha egy jó alma, következőre kevésbé jó. Nagyon erőteljes kutyát keresek, és a tenyésztés nem annyira fontos.

R: A kutyáid törzskönyvezettek?

BB: Nem. A belgák már hosszú ideje belekevernek mindenféle fajtát a maliba. Nekem a malinois Belgium dolgozó juhászkutyája. Flip, a kutya, amelyikkel 92-ben megnyertem a bajnokságot, mali-német juhász keverék volt. Nagyon jó kutya volt. Úgy gondolom, ez a legjobb szisztéma az igazán jó munka kutya megalkotásához.

R: Dolgozol szukákkal?

BB: Dolgozik akármelyik jó tenyésztő a szukáival? Nem. Igazándiból csak a kanokkal dolgoznak. Ez olyan, mint az amerikai foci: egy sport a kanoknak. Néhányan dolgoznak szukákkal alkalomadtán, de ha jól dolgoztak, akkor a rendellenes volt, és nem tudták önmagukat reprodukálni az utódaikban. A tenyésszukák kiválasztása a törzskönyvük alapján történik.

R: Tesztelik a szukákat?

BB: Nem. Csak egy kedves, barátságos szuka kell jó szülőktől a tenyésztéshez.

R: Ha fedező kant keresnél, mit keresnél benne?

BB: Hogy is mondjam. Olyan kutyát akarok, amiben mindenből túl sok van. Ha ez a kutya 30%-át adja az utódainak, akkor a jó a legtöbb embernek. A képzés manapság egyre jobbá válik, és az emberek azokkal a kutyákkal tenyésztenek, amelyikeknek magasak a pontszámaik. De ezek a kutyák nem mindig a legjobbak tenyésztésre. Nagyon sok középszerű kutya nyer versenyeket a jó képzés miatt. A kutya, amit tenyésztésre választanak, abban benne kell lennie annak a "túl soknak".

R: Mi a véleményed a többi európai kutyás megmérettetésekről? (IPO, KNPV, Mondioring) Mik a nehézségei ezeknek a sportoknak a belga ringhez képest?

BB: Az a probléma, hogy az emberek könnyebbé teszik a sportokat. A francia ring az egy jó program, de mindig ugyanaz: túl sok minta tanulás, és egyáltalán nem törődnek a fogással. Az IPO egy csoda látványos program, de nem valódi teszt. Szerintem az IPO jóval inkább választja ki a jó kiképzőt, illetve felvezetőt, mint a jó kutyát, és mindig ugyanaz a minta, és a mozgás rész nagyon gyenge. A németeknek már most problémáik vannak a malinois-jik ugrásaival. A malinois a szegény ember kutyája volt Belgiumban. Az a kutya, amelyik kenyéren és vízen élt, és állatorvos nem látta. A mozgás/mozgékonyság rész az egy teszt az egészségességre. Ha egy kutya nagyon megsérül, az probléma. Szeretem a KNPV sportot, szintén keményen tesztelik a kutyát. A ring sportok (francia, belga) és a KNPV nagyon jó feladatsorokat tartalmaznak, de vigyáznunk kell, hogy ne könnyítsük el ezeket a sportokat, megőrizzék keménységüket.

R: Van még valami, amit hozzá szeretnél tenni?

BB: A képzés nagyon megváltozott az elmúlt 10 évben. Fontos az emberek számára, hogy lássák a változást.

Az elektromos nyakörv régebben csak arra volt használva, hogy levágja a kutyát a karról. Most tulajdonképpen a kutya motiválására használjuk.

Mindeközben a tréning annyira jóvá válik, hogy nehéz kiválasztani a ténylegesen kemény kutyákat, mert nagyon sok gyenge kutya van jól képezve. Nyitottnak kell lennünk új tréning ötletekre, amik jönnek mindenfelől. Nekem nagyon tetszenek a francia és a német technikák, ahogy az őrzést gyakorolják. Rengeteg tanulási lehetőség van mindenféle forrásból.

 

Juhász Barbara fordítása

COPYRIGT © 2013 www.dorogikutyaiskola.hu