^Oldal tetejére

Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7

Kutyaiskolánk állatorvosa

Dr. Prohászka Márta
Elérhetőségek:
Mobil:06-30/9574-979
TEL/FAX: 33/440-198
Rendelő:
2510 Dorog, Bécsi út 79.

WEBOLDAL

Vizsgaszabályzatok

ÚTMUTATÓ az FCI vizsgák lebonyolításához:

FCI - Vizsgaszabályzatok 2012

 

HPO, BH, Nemzetközi Mondioring Szabályzat 1-3:

MEOE Vizsgaszabályzat gyűjtemény

  

FCI Agility Szabályzatok:

FCI Agility Szabályzat magyar nyelven

 

Hirdetés

Operáns kondicionálás


Az operáns kondicionálás során az élőlény megtanulja, hogy egy adott viselkedés egyedi következményekkel jár. Például a kutya megtanulja, hogy ha leül gazdája táplálékkal jutalmazza.


Thordike és Skinner szinte Pavlovval egy időben végezték kísérleteiket és írták le az operáns kondicionálás alapelveit. Thorndike effektus-törvénye alapján azok a viselkedések, amelyeket pozitív megerősítés (jutalom) követ, később sokkal nagyobb valószínűséggel jelennek meg, mint azok amelyeket negatív megerősítés (büntetés) követ.A kísérlet leírása„A skinneri kísérletben egy éhes állatot (általában patkányt vagy galambot) helyeznek egy dobozba, amelyet népszerű nevén „Skinner-box”-nak neveznek. A doboz belseje teljesen csupasz, kivéve egy kiálló pedált, amely alatt egy etetőtál van. A pedál felett egy kis fény kapcsolható be a kísérletvezető által. Egyedül hagyva a dobozban, a patkány körbejár, explorál. Esetleg megnézi a pedált, és megnyomja. A pedálnyomás gyakoriságának alapszintje a kezdeti pedálnyomási gyakoriság. Miután megállapította az alapszintet, a kísérletvezető bekapcsolja a dobozon kívül elhelyezkedő ételadagolót. Ettől kezdve ahányszor csak a patkány megnyomja a pedált, egy kis ételgalacsin hullik a tálba. A patkány megeszi az ételt, majd hamarosan ismét megnyomja a pedált, az étel megerősíti a pedálnyomást, és a nyomkodás gyakorisága drámaian megnő.”


A kondicionálás erőssége az operáns kondicionálás esetén is, a klasszikus kondicionáláshoz hasonlóan az időbeli érintkezéstől (kontiguitás) függ, vagyis a kondicionálás annál erősebb minél rövidebb idő telik el a válasz és a megerősítés megjelenése között. A kognitív elképzelés szerint azonban ebben a döntő szerepet a befolyásolhatóság játsza. A befolyásolhatóság alapján a kondicionálás csak akkor jön létre, ha az élőlény úgy értelmezi, hogy a megerősítés, az ő válaszától függ.

 
 
 
15. kép
Operáns kondicionálás

COPYRIGT © 2013 www.dorogikutyaiskola.hu